Tuesday, June 9, 2015

Resepi Agar - agar buih

Bahan2:

1 paket agar2 cap burung layang2 (perisa ikut suka)
2 cawan air
1/4 cawan gula (kalau suka manis tambah gula)
1/2 tin susu pekat manis
1 sk esen vanila
1/4 cawan margerin, dicairkan
3 biji telur
1 sb serbuk koko tambah dengan sedikit air

Cara2:

1. Satukan serbuk agar2, air, gula & vanila, kacau rata. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang & berbuih sepenuhnya.

3. Matikan api, tuang agar2 kedalam telur yang dipukul, gaul guna whisk berterusan. Masukkan pula mergerin & susu pekat, kacau lagi.

4. Tuang dalam loyang. Guna sudu, hiaskan atasnya dengan sedikit campuran koko. Biarkan mengeras & sejukkan sebelum dihidang.
Selamat mencuba....


0 comments:

Post a Comment